Rolowanie sushi. Przygotowujemy matę bambusową i miseczkę z wodą oraz dodatkiem octu ryżowego do maczania palców. Natomiast do krojenia niezbędny będzie ostry, długi nóż. KROK 1. Połóż arkusz nori na macie bambusowej stroną błyszczącą arkusza do dołu.
Rodzaje sushi
MAKISUSHI (巻 き 寿司)
Rolka z ryżu z dodatkami w środku, która zawinięta jest w prasowany wodorost nori. Nadzienie w makizushi może być jedno lub wieloskładnikowe. Stosuje się ryby, owoce morza, warzywa (marynowana rzodkiew lub tykwa).
Jak posługiwać się pałeczkami?
Krok 1. Jedną z pałeczek używamy jako podstawę, wkładamy ją między kciuk
a palec wskazujący. Podtrzymujemy palcami serdecznym i środkowym. Ta pałeczka przez cały posiłek pozostaje nieruchoma. Krok 2. Drugą pałeczkę umieszczamy